KLIK KEJAP

Saturday, May 26, 2012

Sultan & Permaisuri serta Kerabat-Kerabat DiRaja Perak Darul Ridzuan

Assalammualaikum
ape khabo kome2 smua??sihat ke idak?minta2 la sihat mcm slalu ye dak..hehe
ok2...kali ni teman nak bercerita pasei
PEMERINTAH NEGERI PERAK DARUL RIDZUAN
yaitu 
SULTAN 
RAJA PERMAISURI


Mari kita mulakan.....

D.Y.M.M SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH

SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH IBNI ALMARHUM
SULTAN YUSSUF IZZUDDIN SHAH GHAFARULLAHU-LAH
D.K. , D.K.M. , D.M.N. , D.K. (KELANTAN), D.K. (TERENGGANU),
D.K. (PERLIS), D.K. (JOHOR), D.K. (SELANGOR), D.K. (KEDAH),
D.K.M.B. (BRUNEI), D.K. (NEGERI SEMBILAN), D.K. (PAHANG),
S.S.M. , P.M.N. , P.S.M., D.K.S.A., S.P.C.M. , S.P.T.S. , S.P.M.P. , S.I.M.P.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Paduka Seri Sultan Azlan Shah telah diputerakan pada 19hb April 1928 di Batu Gajah, Perak. Pada tahun 1955, D.Y.M.M. Tuanku telah mendirikan mahligai rumahtangga bersama D.Y.M.M. Raja Permaisuri Perak, Tuanku Bainun dan kemudiannya telah dikurniakan lima orang cahayamata.
D.Y.M.M. Tuanku telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Kerajaan (Inggeris), Batu Gajah yang kini dikenali sebagai Sekolah Sultan Yussuf Batu Gajah. Tuanku kemudiannya melanjutkan pelajaran menengahnya di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Setelah itu, Tuanku telah menyambung pendidikannya di dalam bidang Undang-Undang di University of Nottingham, United Kingdom di mana Tuanku telah dikurniakan dengan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang pada tahun 1953. Pada 23hb November, 1954 D.Y.M.M. Tuanku telah diterima sebagai ahli di dalam The English Bar oleh The Honorable Society of Lincoln's Inn.

Sekembalinya dari United Kingdom, D.Y.M.M. Tuanku telah memulakan perkhidmatan sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Kemudiannya, Tuanku telah memasuki Perkhidmatan Undang-Undang Dan Kehakiman Persekutuan Tanah Melayu sebagai Majistret Kelas Pertama dan Presiden Mahkamah Sesyen. D.Y.M.M. Tuanku kemudiannya telah dilantik ke dalam jawatan-jawatan berikut: sebagai Peguam Persekutuan dan Timbalan Pendakwa, Penasihat Undang-Undang Negeri Pahang dan Johor, Pendaftar Mahkamah Tinggi Persekutuan Tanah Melayu dan akhirnya sebagai Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia.

Pada tahun 1965, ketika hanya berusia tiga puluh tujuh tahun, D.Y.M.M. Tuanku telah dinaiktarafkan ke Kerusi Hakim Mahkamah Tinggi Malaya sebagai hakim termuda yang pernah dilantik di dalam sejarah kehakiman Komanwel. Pada tahun 1973, Tuanku telah dilantik menjadi Hakim Mahkamah Persekutuan dan enam tahun kemudian, iaitu pada tahun 1979, Tuanku telah dilantik untuk memegang jawatan Ketua Hakim Mahkamah Tinggi Malaya, jawatan yang dipegang sehingga perlantikan Tuanku sebagai Ketua Hakim (dulu dikenali sebagai Lord President) Mahkamah Persekutuan Malaysia pada 12hb November, 1982.

Tanggal 1 Julai, 1983, D.Y.M.M. Tuanku telah dimahkotakan sebagai Raja Muda Perak dan kemudiannya mewarisi takhta negeri Perak pada 3hb Februari, 1984 sebagai Sultan Perak yang ke-34. D.Y.M.M. Tuanku telah ditabalkan secara rasmi pada 9hb Disember, 1985.

Sumbangan dan kerja-kerja amal D.Y.M.M. Tuanku telah banyak memberi faedah khususnya kepada Institusi-Institusi Pengajian Tinggi. Di antara jawatan-jawatan yang pernah dijawat oleh Tuanku adalah sebagai Canselor Universiti Sains Malaysia (4hb Oktober, 1971 - Februari, 1984), Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Pendidikan Tinggi (1hb November, 1974 - 31hb Oktober, 1976) dan sebagai Canselor Universiti Malaya sejak 8hb Februari, 1986.

D.Y.M.M. Tuanku telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran Kesusasteraan oleh Universiti Malaya pada 30hb Jun, 1979 dan Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-Undang oleh Universiti Sains Malaysia pada 28hb Jun, 1980. Kecemerlangan dan pencapaian Tuanku juga telah diiktiraf oleh pelbagai universiti luar negara, seperti University of Nottingham yang telah menganugerahkan Tuanku dengan Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-Undang pada 11hb Julai, 1986 diikuti oleh Lincoln's Inn, London yang menganugerahkan Tuanku dengan "Kerusi Kehormat" pada tahun 1988. Di samping itu, D.Y.M.M. Tuanku juga telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-Undang oleh Universitas Gadja Mada, Jogjakarta, Indonesia pada 28hb September, 1990, oleh Universiti Brunei Darussalam pada 30hb Oktober, 1990 lantas diikuti oleh Universiti Chulalongkorn, Bangkok, Thailand pada 19hb Disember, 1990. Pada 2hb Oktober, 1991, D.Y.M.M. Tuanku telah dianugerahkan Keahlian Kehormat The Royal College of Physician of Ireland. Anugerah yang sama juga telah diberikan oleh Royal College of Surgeons of Ireland, The Royal College of Surgeons of Edinburgh dan The Royal College of Surgeons of England pada tahun 1999.

Berdasarkan pencapaian cemerlang di dalam perkhidmatannya, D.Y.M.M. Tuanku telah dianugerahkan pelbagai anugerah kehormat samada di peringkat Persekutuan mahupun dari luar negara. Di antaranya adalah D.K.;D.K.M.; D.M.N.; D.K.(Kelantan), D.K. (Terengganu); D.K. (Perlis); D.K. (Johor); D.K.(Selangor); D.K.(Kedah); D.K.M.B.(Brunei); D.K.(Negeri Sembilan); D.K.(Pahang); S.S.M.; P.M.N.; P.S.M.; S.P.C.M.; S.P.T.S.; S.P.M.P.; S.I.M.P.; The Most Auspicious of The Rajamitrabhorn (Thailand); Grand Order of Mugunghwa (Republik Korea); Collar of The Japanese Order of The Chrysanthemum dan Grand Cordon of The Supreme Order of the Chrysanthemum (Jepun); Civil Order; 1st Class (Oman) dan Orden Al-Merito De Chile (Republik Chile); Bintang ADI PURNA (Republik Indonesia); dan Hon. Knight Grand Cross (Civil Division) of The Order of The Bath (U.K.). D.Y.M.M. Tuanku juga telah dikurniakan The PAUL HARRIS FELLOWSHIP oleh Rotary International dan The Melvin Jones Fellow Award oleh Lions Clubs International.


D.Y.M.MULIA RAJA PERMAISURI TUANKU BAINUN 

KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA RAJA PERMAISURI PERAK,
TUANKU BAINUN BINTI MOHD. ALI, D.K. , D.M.NDuli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak, Tuanku Bainun binti Mohd. Ali telah dilahirkan di Pulau Pinang. Baginda menerima pendidikan awal di Sekolah St. George, Pulau Pinang dan kemudiannya terpilih untuk meneruskan pendidikannya di Kolej Perguruan Kirkby, England dari tahun 1952 hingga 1954.

Setahun selepas kembali dari England, Tuanku telah mengahwini D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah yang pada ketika itu merupakan seorang Majistret di Kuala Lumpur. Tuanku Bainun kemudiannya meneruskan kerjayanya sebagai guru, kembali mengajar di sekolahnya terdahulu.

Sepanjang kerjayanya sebagai guru, D.Y.M.M. Tuanku Bainun berpengalaman mengajar di beberapa buah di antaranya: Sekolah Rendah Batu Road, Kuala Lumpur; Sekolah Rendah King George V, Seremban; Sekolah Sultan Mahmud, Raub, Pahang; Sekolah King Edward VII, Taiping; Sekolah Raja Perempuan Ipoh dan Sekolah Methodist Perempuan, Kuantan. 

Pada 19 Februari, 1988, Tuanku Bainun telah ditabalkan menjadi Raja Permaisuri Perak dalam satu upacara yang sungguh bersejarah di Istana Kinta, Ipoh. Tuanku kemudiannya diisytiharkan pula sebagai Raja Permaisuri Agong dalam Upacara Menandatangani dan Angkat Sumpah D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah sebagai Yang DiPertuan Agong Yang Ke-Sembilan.Rumahtangga Tuanku berdua telah diserikan dengan kehadiran lima orang cahayamata; dua putera dan tiga puteri. Duli Yang Teramat Mulia Raja Nazrin Shah ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah sebagai putera yang sulung, telah diputerakan pada 27 November, 1956 dan kini merupakan D.Y.T.M. Raja Muda Perak. D.Y.T.M. Tuanku memegang B.A (Hons.) in Philosophy, Politics and Economics, University of Oxford, United Kingdom, Master in Public Administration, Kenedy School of Goverment, Harvard University, U.S.A dan Ph.D. in Political Economy and Goverment, Harvard University, U.S.A.

Yang Amat Mulia Raja Dato' Seri Azureen binti Sultan Azlan Muhibbuddin Shah telah diputerikan pada 9 Disember, 1957 dan merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Matematik dan Ekonomi Syracuse University, U.S.A. dan Ijazah Sarjana di dalam bidang Pentadbiran Perniagaan daripada London Business School, University of London, England. Yang Amat Mulia telah mendirikan rumahtangga dengan Y.Bhg. Dato' Seri Mohd Salleh bin Dato' Ismail.

Yang Amat Mulia Raja Dato' Seri Ashman Shah ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah pula telah diputerakan pada 28 Disember, 1958 dan telah diisytiharkan sebagai Duli Yang Amat Mulia Raja Kechil Bongsu Perak Darul Ridzuan pada 11 Mei, 1987. Yang Amat Mulia memegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi daripada University of Nottingham, England, dan Ijazah Sarjana Undang-Undang Cambridge University; Barrister-at-Law daripada Lincoln's Inn, London, serta Diploma Undang-Undang Perniagaan, University of London, England.

Yang Amat Mulia Raja Eleena binti Sultan Azlan Muhibbuddin Shah diputerikan pada 3 April, 1960, memegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang daripada University of London dan Barrister-at-Law daripada Lincoln's Inn, London. Kini, Yang Amat Mulia menguruskan firma guamannya sendiri di Kuala Lumpur.

Puteri yang bongsu, Yang Amat Mulia Raja Yong Sofia binti Sultan Azlan Muhibbuddin Shah telah diputerikan pada 24 Jun, 1961. Yang Amat Mulia memperolehi Ijazah Sarjana Pentadbiran daripada London's International University, England.Yang Amat Mulia mengahwini Yang Mulia Tunku Kamel bin Tunku Rijaludin pada 5 Disember, 1987.

D.Y.M.M. Raja Permaisuri ternyata berkongsi minat yang sama dengan Paduka Seri Sultan Perak di dalam bidang sukan terutamanya dalam permainan golf. Sebagai Raja Permaisuri, Tuanku Bainun amat prihatin terhadap permasalahan rakyatnya dan sentiasa berdamping dengan mereka, terutamanya di kalangan kaum wanita, disamping mempunyai komitmen yang serius dan bersungguh-sungguh di dalam aktiviti kebajikan. D.Y.M.M. Tuanku mempunyai hobinya yang tersendiri termasuklah mengumpul resepi masakan, gubahan serta membaca.


D.Y.T.MULIA RAJA DR. NAZRIN


DULI YANG TERAMAT MULIA RAJA MUDA PERAK DARUL RIDZUAN
RAJA DR. NAZRIN SHAH IBNI SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH
D.K., D.K.II (Selangor), D.K.S.A, S.P.C.M, S.P.T.S,
S.P.M.P. (Perlis), Ph.D (Harvard
DAULAT TUANKU

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cer Kelik Jap Iklan Nih,,,